Skorašnji komentari
  Доступни чланови
  Nijedan član trenutno nije dostupan
  Календар
  februar 2019.
  P U S Č P S N
  « avg    
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728  

  Ловишта Србије

  Ловиште представља заокружену природну и привредну целину у којој постоје повољни услови за гајење једне или више врста дивљачи, а обухвата површине шума, брда, шумског и пољопривредног  земљишта.

  Лов високе дивљачи (јелен,  срна,  дивокоза,  медвед, итд) везан је за планину, шуму, влажне терене поред реке и строго је ограничен због лимитираних ресурса.

  Лов ниске дивљачи (зец, фазан, итд) је мање ограничен јер постоји могућност вештачког размножавања и обогаћивања ловишта.

  jelen

  Ловишта у Србији имају дугу традицију и сматрају се за једно од бољих у Европи, што показују и многобројне посете ловаца из читавог света.

  Јавно предузеће „Србијашуме“ газдује са 44 ловишта на површини од 488 020 хектара, која су већином смештена у живописним пределима брдско-планинског амбијента. У ловиштима се гаји крупна и ситна дивљач која укупно броји око 10 500 грла.

  Шумско газдинство „Београд“ – Београд, које послује у оквиру ЈП „Србијашуме“, газдује са четири ловишта: „Рит“, „Липовачка шума“, „Трешња“ и „Црни луг“.

  Ловиште „Рит“ налази се код Падинске Скеле, на путу Београд – Зрењанин. Од Београда је удаљено 15км. Површина ловишта износи 8 263 хектара. Ловиште је потпуно отворено и богато ситном и крупном дивљачи. Овде се могу ловити капитални примерци дивљих свиња и срндаћа, јазавци, шакали, лисице, зечеви, препелице. Посебна пажња се поклања узгоју фазана, јер у оквиру ловишта постоји фазанерија „Марит“.

  fazan

  С обзиром да се у ловишту организује туристички одстрел фазана, поред домаћих ловаца присутан је и велики број ловаца из Аустрије, Немачке и Франциске. Сезона лова на фазане траје од 16.октобра до 14.јануара. Дивље свиње се лове од 1.маја до 31.јануара, срндаћи од 1.маја до 30.септембра, јазавци од 1.августа до 30.новембра, зечеви од 16.октобра до 31.децембра. Лов се обавља појединачно или у групама а ловиште је потпуно опремљено.

  У ловишту се налази ловачка кућа капацитета 8 лежаја, надомак вештачког језера. За госте ловишта оргаанизују се програми који обухватају рибарење на Дунаву и обилазак културно-историјских споменика. Посебна понуда ловишта јесте употреба стрелишта за пробни хитац, могућност коришћења чамаца у лову на пернату дивљач, коришћење теренског возила, обука и изнајмљивање ловачких паса, изнајмљивање оружја, употреба стрелишта за гађање глинених голубова, пецање на вештачком језеру.

  Ловиште „Липовачка шума“ налази се на магистралном путу Београд – Чачак, између општина Чукарица и Барајево. Од Београда је удаљено 15км. Површина ловишта износи 1253 хектара. У њему се лови срна и ситна дивљач. Ловцима су на располагању чеке, пирш и теренско возило.

  Ловиште „Трешња“ налази се на Авали поред старог пута за Крагујевац, на 35км од Београда. Површине је 117 хектара. Ловиште је ограђеног типа са надморском висином која се креће од 200 до 300 метара. Претежно је брдског типа. Ловиште „Трешња“ је једно од наших репрезентативних ловишта које поред одличне уређености располаже и богатим фондом дивљачи. Највише се лове јелен лопатар и муфлон. У току једне ловно-туристичке сезоне одстрели се по 14 јединки лопатарске и муфлонске дивљачи, и то кроз туристички одстрел у коме посредством агенција за ловни туризам учествују домаћи и инострани ловци.

  lopatari

  У зависности од жеље ловца, лов на муфлоне и јелене може да се изводи са високе чеке, дочеком са земље, или прикрадањем. У непосредној близини ловишта налази се смештајни објекат „Трешња“ а гости ловишта могу да посете Авалу и остале туристичке садржаје у Београду.

  muflon

   

  Ловиште „Црни луг“ налази се у општини Земун, између Бољеваца и Прогара, уз леву обалу реке Саве. Од Београда је удаљено 30км. Површина ловишта износи 973 хектара и у њему се гаје дивље свиње, јелен и срна, а заступљени су и зец, лисица, фазан и дивља патка. Сезона лова на дивље свиње траје од 1.маја до 31.јануара, на јелене од 1.августа до 14.фебруара а на срне од 1.маја до 30.септембра. Јелен се лови појединачно а лов на дивље свиње се обавља појединачно и групно. Групни лов се организује искључиво у зимским месецима. Поред домаћих ловаца овде долазе и организоване групе странаца из Немачке, Аустрије, Шпаније, а веома често се виде и припаднице лепшсг пола. На 25км од ловишта налази се природни резерват „Обедска бара“ што ловцима пружа могућност  да виде и сазнају нешто ново о ретким врстама птица. У ловишту „Црни луг“ налази се ловачка кућа, док се смештај за ловце организује у београдским хотелима и природном резервату „Обедска бара“.

  zec

  Comments are closed.

  Advertisement

  Место за Вашу рекламу

  Links: