Skorašnji komentari
  Доступни чланови
  Nijedan član trenutno nije dostupan
  Календар
  februar 2019.
  P U S Č P S N
  « avg    
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728  

  Ловни туризам у Србији

  Лов је једна од најстаријих људских активности. Био је услов опстанка и начин живота праисторијског човека. У античко доба лов је служио као средство за стицање ратних вештина. У средњем веку, лов луком и стрелом био је популарна врста забаве и надметања за привилеговане. Тада се појављују и први прописи у вези са ловом.

  Данас лов представља облик рекреације или хоби, а као активност је законски регулисан.

  У Србији постоје развијени програми ловног туризма. Ловни туризам захтева строга правила понашања од преласка граница, превоза до ловишта, обезбеђивање дозвола за оружје и муницију, стручних водича, ветеринарских дозвола и осталих услова за извоз дивљачи.

  lovni turizam

  Ловац туриста може ловити и изводити обуку ловачких паса у ловишту само уз посредовање овлашћене агенције која има закључен уговор са власником ловишта. Ловац мора да има потребну документацију за оружје, оптичке нишане, муницију, као и за ловачке псе. Може да пуца само на ону врсту дивљачи која је наведена у дозволи за лов и по одобрењу стручног пратиоца. За уловљену дивљач ловац туриста, пре изношења из ловишта, плаћа кориснику ловишта цену по ценовнику ловачког удружења.

  Свака дестинација ловног туризма мора поседовати неопходне ловне објекте, средства и опрему.

  ЛОВАЧКА КУЋА је врсте смештајног објекта у ловишту која има строго наменски карактер. Посебно су атрактивне обновљене старе ловачке куће са савременом функцијом удобности, у којима је задржан амбијент из прошлих времена.

  sd-citadela_01-b

  ЛОВАЧКА КОЛИБА је мањи смештајни објекат. Обично се гради у удаљеним деловима ловишта од дрвета или другог локалног материјала како би се уклопила у околни амбијент.

  lovacka-koliba

  МЕСТО ЗА ПРОБАЊЕ ОРУЖЈА служи да ловац пре одласка у лов испроба своју пушку. Овај објекат се најчешће налази у близини ловачке куће и мора да задовољи основне услове за безбедно пуцање.

  ОСМАТРАЧНИЦЕ служе за посматрање дивљачи. Постављају се у видокругу хранилишта и са њих се по правилу не лови дивљач.

  osmatracnica

  ЧЕКЕ се постављају на путевима дивљачи, обично на ивици шуме где се води рачуна о доминантним ветровима. Мердевине за приступ на чеку морају бити скривене дрвећем, а пут до чеке очишћен од грања, како дивљач не би приметила ловца.

  ceka

  Србија има преко 320 ловишта на површини од 6 500 000 хектара, од чега 90% припада ловачким удружењима. У ловиштима Србије постоји 24 ограђена ловишта и 150 ловачких кућа.

  Ловиштима газдују шумска газдинства, под окриљем ЈП „Србијашуме“ и ЈП „Војовдинашуме“, као и локална ловачка удружења у оквиру Ловачког Савеза Србије.

  Ловачки Савез Србије утврђује Ценовник уловљене дивљачи, а Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде утврђује Календар лова.

  Comments are closed.

  Advertisement

  Место за Вашу рекламу

  Links: